Mit csinálunk mi?

Oktatási elveink

Kiket tanítunk?

A Kódvetők műhely informatikai ismereteket, programozást és robotikát oktat, a 7-14 éves korosztály számára, azzal a céllal, hogy a gyerekek felnőtté válva, beszéljék a digitális világnyelvet.

Mi a célunk?

A tágabb és szűkebb környezetében, magabiztosan eligazodó, az információszerzés- és kezelés technikáit ismerő, az infokommunikációs különböző formáiban jártas gyermekek nevelése.

Eszközhasználat

A mai kor kihívásai között megkerülhetetlen az információtechnológiai megoldások, az IT-eszközök, alkalmazások használata, ha lépést akarunk tartani versenytársainkkal. Igaz ez gyermekeinkre is, akik a reményteli következő - generációt képviselik és az iskolában, valamint az otthoni tanulás és szabadidős tevékenység során is napi szinten használják a saját informatikai eszközeiket, előszeretettel szörföznek a nyílt interneten.

Mi kell?

Gyermekeink érdeklődése sokrétű és szerteágazó, amely jó alapot jelenthet a további digitális képességeik kialakításában. Ugyanakkor sok esetben ez a fajta internetes jelenlét cél nélküli és megfelelő mentori segítség nélkül hiábavaló. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, komoly összefogásra és koncepcionálisan átgondolt oktatási programra, jó motivációs légkörre és a gazdasági életben is tapasztalattal rendelkező jól képzett informatikai oktatókra, IT-szakemberekre, mint támogatókra van szükség.

Probléma a különóra? - Nem biztos!

Nehézségek

Mivel tanítási rendszerünk, a hagyományos oktatási rendszeren kívüli, tehát kvázi „külön óra”, ezért a következő nehézségekkel találjuk szembe magunkat.
A gyerekek különböző felkészítést kapnak az iskolában. Heterogén viselkedési minták. A leendő diákok fáradtak, hiszen már lement az első „műszak”. Nevelésre csak korlátozottan vállalkozhatunk. Viszonylag rövid tanítási időszak.

Válaszunk

Nem támaszkodunk az iskolában tanultakra, ha szükséges kiegészítjük. Mindent szabad ami nem tilos, kevés korlát, szabad pihenési lehetőség, állandóan „snack” készlet, gyümölcsök. Szabad mozgási lehetőség biztosítása. inspiráló környezet , a tantermek nem is hasonlítanak egy iskolára. Nem célunk a nevelés, de küzdünk minden gyermekért, ha nem tartja be a szabályainkat, melyek a szabadságra, szolidaritásra, tiszteletre épülnek.

Felfedezés öröme

Minden gyermek számára meg kell engedni a felfedezés örömét

Inspiráló környezet

A gyermek számára, olyan környezetet kell biztosítani, ami örömet nyújt és fejlesztő tevékenységre motivál.

Projekt alapú oktatás

A gyermekek feladatokat (projekteket) vállalhatnak, akár egyedül vagy csoportosan, melyet elvégeznek majd beszámolnak eredményeikről a közösségnek.

Optimális eszközrendszer

Biztosítani kell a fejlődéshez szükséges optimális eszközrendszert.

Önellenőrzés

Közös megbeszéléseken, helyzetelemzéseken kerül sor a gyermekek tudásának önellenőrzésére, korrekciókra.